Stout bier

Stout bier komt van oorsprong uit Engeland! De term stout staat van oorsprong voor sterk of krachtig. Dus nee, het Nederlandse woord stout heeft er niks mee te maken! Deze biersoort wordt gemaakt met geroosterde mouten en is tevens in zowel hoog als laag gistende variaties verkrijgbaar. De biersoort stout kent veel variaties; zo zijn en porters, (russian) imperial stouts, american stouts, oatmeal stout, sweet stouts en dry stouts.

Nu denk je vast, ja maar wat is nu het onderlinge verschil? Dat leggen we je uit!

Porters

Porters zijn van oorsprong de lichtere variant van stouts. Deze bierstijl wordt gemaakt van ongemout gerst terwijl stouts worden gemaakt van geroosterde mouten. Deze stout stijl heeft zijn naam te danken aan het feit dat deze variant erg populair was bij straat- en rivierdragers!

(Russian) Imperial Stout

Deze stout variant is zeer complex en rijk van smaak. Deze stijl heeft zijn naam te danken aan het feit dat dit vroeger vooral aan het Russische hof werd gedronken. Deze volmondige en romige vorm van stout bevat vaak tonen van chocola, koffie, cacao en zo nu en dan ook donker fruit! Mede door de grote hoeveelheden hoppen is dit bier vaak erg bitter. Een tof voorbeeld hiervan is de Ravnodenstvie van LEHE brewery!

Oatmeal stout

In deze vorm van stout bier wordt havermout toegevoegd! Dankzij het toevoegen van de havermout wordt het bier rijk en zacht van smaak. Veel voorkomende smaken zijn chocola en karamel. Een lekker voorbeeld hiervan is de Ulster Black van Brehon Brewhouse!

Sweet stout

De sweet stout zou je misschien niet zoveel zeggen maar cream stout wellicht wel. Dit is namelijk hetzelfde bier! Deze stout variant is wat zoeter door de mouten en de chocolade en karamel tonen. De melksuikers in het bier zorgt voor een goede body en een zijde zachte beleving in de mond. Lactose intolerante personen moet dit bier helaas wel overslaan!

Dry stouts

Deze dry stout (ookwel Irish stout genoemd) is een bier dat lijkt op een Engelse porter en is zo goed als zwart van kleur. Deze variant van stout heeft een geroosterd karakter en je proeft geroosterde koffie! Zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden, de afdronk van dit bier is erg droog!

American Stout

Deze stout stijl bevat veel chocola en koffie invloed. Hopsmaken en aroma’s zijn tevens vaak terug te vinden en brengen een lichte citrus smaak met zich mee. Het is verder een stevige biersoort die een droge afdronk heeft.

Nu kunnen we ons best wel voorstellen dat dit wel heel veel informatie is maar het beste wat je kunt doen is gewoon lekker proeven!

Bekijk verschillende Stout bier bieren in onze webshop

No Products

0
0,00