Schotland

Schotse bieren

Als je aan meeste mensen vraagt aan Schotland te denken, dan denk je aan wandelen over de uitgestrekte Schotse hooglanden met daarna een goed glas whisky in de hand toch? Maar het brouwen van Schotse bieren heeft des al niet te min een geschiedenis van meer dan 5000 jaar. Na zeggen werd er toen al bier van gerst gemaakt in het Neolithische (nieuwe steentijd) dorp Skara Brae in Orkney, wat is gelegen aan de westkust van het Schotse eiland Mainland. Tevens zou er ook in deze periode het bier gewoon gebrouwen worden in dezelfde ruimte als waar er gekookt werd en op de kinderen gepast.

Schotse bierbrouwerij groei

Anno 2018 werd er gekeken hoeveel brouwerijen er waren toegenomen in Schotland. De periode van 2010-2018 heeft een expansie gehad dat de bierproductie met 229% is gestegen. Zowel de stedelijke als de landelijke gebieden hebben profijt gehad van die explosieve groei. Zo hebben de lokale autoriteiten van Edinburgh en Highland de hoogste brouwintensiteit in Schotland. Bovendien is het grootste deel van deze groei te danken aan de microbrouwerijen, die vertegenwoordigen ongeveer 83% van de brouwerijbasis in Schotland. Een merk om te noemen; Brewdog, opgericht in 2007 door Martin Dickie en James Watt die iets anders wilden dan de industrieel gebrouwen bieren, zoals de lagers en de ales, die toen de markt vooral domineerden. Nu meer dan 10 jaar later hebben ze 3 brouwerijen wereldwijd, vele barren en meerdere hotels.

Traditionele Schotse stijl

Een traditionele stijl om te noemen is; Cask Ale. Het betekend dat het bier word zonder externe koolzuur op vat afgevuld. Het levende gist in het vat zorgt ervoor dat de koolzuur ontstaat, dit bier is dan ook ongepasteuriseerd en ongefilterd. Dit is de traditionele tappen van het bier, je maakt gebruik van een handpomp oftewel een ‘beer engine’.

0
0,00