Nederland

Wat dronken Nederlanders vroeger?

De consumptie en de historie van Nederlands bier kan niet onderschat worden. Tot de 17e eeuw lag de consumptie van bier maar liefst vijf keer zo hoog als nu. Bijna de gehele Nederlandse bevolking, ook kinderen, dronken toen dagelijks bier. Het is een fabel dat dit kwam door de slechte waterkwaliteit in steden toen maar bier was gewoon voedzamer en lekkerder dan water. Daarnaast was er natuurlijk ook minder keuze qua verschillende dranken in die tijd.

Wat zorgde voor verandering in de Nederlandse bier historie?

Door onder meer de opkomst van bijvoorbeeld Jenever, koffie, thee en wijn nam de consumptie van bier in Nederland halverwege de 17e eeuw flink af. Pas in de 19de eeuw nam de consumptie van bier weer toe door deindustriële revolutie met als gevolg de komst van industriële brouwerijen in plaats van ambachtelijke brouwers. De populariteit van pilsner groeide enorm onder de bevolking en werd de grootste bierstijl. Uiteindelijk had deze schaalvergroting ook negatieve gevolgen voor de Nederlandse biercultuur. Door de populariteit van pilsner verdwenen andere traditionele bierstijlen en de schaalvergroting zorgde voor een afname van het aantal brouwerijen in Nederland. Met als dieptepunt 1980 toen er nog maar 16 brouwerijen in Nederland waren met maar twintig locaties terwijl er in 1900 nog 500 brouwerijen waren. De overgebleven brouwers brouwde vrijwel alleen nog maar pils.

Hoe staat het er nu voor?

Vanaf 1980 tot 2000 zijn er verschillende initiatieven in Nederland ter stimulering van de Nederlandse Biercultuur. Zo werden er nieuwe ambachtelijke brouwerijen opgericht en neemt de populariteit van traditionele bierstijlen zoals een trappist weer toe. Echter de grootste groei is zichtbaar vanaf 2005 door de craftbeer revolutie waar we momenteel nog steeds inzitten. Het aantal brouwerijen in Nederland is flink toegenomen en er wordt veel geëxperimenteerd met nieuwe bierstijlen. Leuke voorbeelden van Nederlands bier zijn de Artemis bieren of de toffe bieren van Boschdal!

Toch blijft de bierstijl pilsner hedendaags met maar liefst 85-90% de grootste bierconsumptie in Nederland.

0
0,00