Italië

Italiaans bier staat bekend om haar lichte en frisse karakter. Ook wordt het steeds meer gedronken. De bierconsumptie in Italië stijgt de laatste decennia enorm. Ook wint Italiaans bier populariteit buiten Italië. Met de komst van velen kleine brouwerijen sinds de 21e eeuw laten de Italianen zien dat ze een veelzijdig bierland zijn.

Italië heeft net als bijvoorbeeld Nederland een lager- biercultuur waar veelal ondergistende bieren worden gebrouwen. Ondergistend dat betekend dat het gistingsproces op relatief lage temperatuur plaatsvindt. Dit geeft deels het lichte en frisse karakter aan de meeste Italiaanse bieren. Dit sluit goed aan op het mediterrane klimaat en haar wereldse gerechten als pasta en pizza.

Geschiedenis van Italiaans bier

In wat we vandaag de dag Italië noemen werd eeuwen voor christus al bier gedronken door de Etrusken: één van de hoogst ontwikkelde volken uit de oudheid. Experts vermoeden dat de Etrusken de meest ontwikkelde smaakvolste bieren brouwden van alle beschavingen voor christus. Later toen de romeinen zich kwamen vermengen met het oude volk en het gebied stapsgewijs overnamen kwam er ook een verandering in de biercultuur. De romeinen zagen bier als een ‘onbeschaafd Germaans drankje’ waardoor de populariteit van Italiaans bier enorm af nam ten goede van de Italiaanse wijn.

Later in de middeleeuwen werd er in Italië weer volop bier gebrouwen. Zoals ook in veel andere landen was het bier anders dan dat we nu gewend zijn, met een laag alcohol percentage en niet zo smaakvol. Daartegenover staat wel dat de Italianen in de middeleeuwen gemiddeld ongeveer een liter bier per dag dronken.

De eerste echte bierbrouwerij in Italië was Birrificio Spluga opgericht in 1840. 17 Jaar later, in 1857, werd Forst opgericht. Deze brouwerij is uitgegroeid tot één van de grootste brouwerijen in Italië met een bierproductie van zo’n 700 miljoen liter per jaar én is nog steeds 100% onafhankelijk.

Bekende Italiaanse bieren

Bekende Italiaanse bieren zijn Peroni Nastro Azzurro van Peroni en Birra Moretti van de gelijknamige brouwerij. Peroni is onderdeel van het bedrijf SABmiller wat in 2016 is opgekocht door drankengigant ABinBev. Birra Moretti is onderdeel van Heineken, het Nederlandse bierbedrijf dat ook veel zaken doet in Italië.

Speciale Italiaanse bieren

Voorheen werden er meer speciale bieren geïmporteerd naar Italië. Sinds de 21 eeuw worden er steeds meer speciale bieren gebrouwen door micro brouwerijen zoals: brasseria della fonte, ca’del Brado & Alder Beer Co. Een andere mooie brouwerij is Birra Del Borgo met haar bekende Lisa bier.

0
0,00