Estland

De Historie

Estlands bier is de afgelopen tijd een begrip geworden, maar hoe begon dit? Estland is al sinds de 13e eeuw een echt bier land! In deze tijden brachten Duitse Landheren veel bierkennis over vanuit de Russische Baltische provincies. Toen er in de 19e eeuw op industriële schaal werd gebrouwen was de invloed van deze Baltisch-Duitse landheren nog steeds duidelijk zichtbaar. Bij de opname van Estland in de Sovjet Unie kwam er echter een flinke verschuiving in de Estse bier cultuur. Dankzij het communistische regime werden genationaliseerd en werden onderdeel van de planneneconomie. De bier recepten werden dus aangeleverd vanuit Moskou. Dit was dus het fundament van Estlands bier!

De opkomst van Ests craftbeer

Rond 2009 ontstond er een kleine hobbybrouwersgemeenschap die tot op de dag vandaag nog steeds bestaat en uitgegroeid is tot meer dan 100 leden. Mede door met elkaar kennis te testen en recepten uit te wisselen ontstonden brouwerijen zoals Põhjala, Ollenaut LEHE en iets later Tanker. Deze bouwers hebben laten zien dat Estland toch echt ontzettend veel lekker te bieden heeft! Zo werd bijvoorbeeld de eerste 500 liter van Pime Oo van Põhjala toen deze voor het eerst op de markt kwam in 2013, binnen enkele uren al helemaal uitverkocht.

Strenge regelgeving

Het is in Estland best moeilijk om veel lekker bier te maken wegens strenge regelgeving. Dit heeft allemaal te maken dat in Estland overmatig alcohol gebruik nog steeds een reëel probleem is. Dit leidt vaak tot terughoudendheid en soms zelf vijandigheid vanuit politici en bestuurders als het aankomt op het faciliteren van opkomende brouwsector. Wel hebben kleinschalige brouwers baat bij een nieuwe regulering. Brouwers die minder dan 6000 hector liter produceren maar de helft van de accijns te betalen.

 

0
0,00