Engeland

Brits bier komt in Pint vorm

Zodra je in Engeland een van de vele gezellige pubs bezoekt hoef je niet te rekenen dat je een fris pilsje met 2 vingers aan schuim. Hetgeen wat je wel kan verwachten is Engels bier bijvoorbeeld een typische Engelse IPA in pint formaat. Een pint is net iets meer dan een halve liter en wordt normaliter geserveerd met een minimale hoeveelheid schuim. Maar waarom willen de Britten in tegenstelling tot Nederlanders geen schuim op hun bier? Het simpele antwoord is geld. In Engeland is het wettelijk vast gesteld dat een pint glas 568 milliliter moet bevatten en schuim kan er dus voor zorgen dat de Engelse pub bezoeker minder dan deze hoeveelheid geschonken krijgt, wat bij de Engelse consument tot ergernis kan leiden.

CAMRA

De Britten hebben veel traditionele bierstijlen. De Britse Pale Ale, Indian Pale Ale, Porter en Barley Wine zijn allemaal bekende Engelse bierstijlen die door de CAMRA worden beschermd. CAMRA staat voor “Campaign for Real Ale”.  Deze consumenten organisatie werd in 1971 opgericht. Deze organisatie zet zich in voor de productie, beschikbaarheid en de consumptie van Real Ales, Ciders en andere vormen van Engels bier. Dit doen ze mede door festivals te organiseren, door verschillende prijzen uit te reiken en bij te houden (Pub of the Year) en gidsen en pubfinders te produceren. Meer informatie over de CAMRA is hier te vinden.

De Engelse Pub uithangborden

Als je in een Engelse stad of dorp rond loopt ontkom je er niet aan, de pubs en hun uithangborden. Hoewel ìedereen de historie van pubs zal kunnen inschatten, kan je toch makkelijk de vraag stellen waarom de Engelse Pubs altijd zon typerend uithangbord hebben. De benaming van Britse pubs of inns begon in de 12e eeuw maar dit was niet voor iedereen handig om hun favoriete pub te kunnen onthouden. Een overgroot deel van de bevolking kon in deze tijden namelijk nog niet lezen of schrijven en daarom kregen de uithangborden van de pubs gemakkelijk te herkennen afbeeldingen. De meest gebruikte afbeelding is van een rode leeuw. Dit is omdat Koning James I in de 17e eeuw de opdracht gaf dat op elk gebouw wat van belang was een rode leeuw afgebeeld moest zijn. Zelfs toen al werden de pubs als belangrijk gezien!

1
19,99