Duitsland

De Duitse bieren zijn nauw verbonden met de Duitse cultuur. De Duitsers zijn zowel de grootste bier consument als producent van Europa. Tevens staat Duitsland op een flinke 3e plaats als het gaat om de consumptie van bier ter wereld. Ze drinken gemiddeld 107 (!) liter bier per persoon per jaar.

Diversiteit Duitse bieren

Hoewel de meeste mensen denken dat de Duitse brouwers zo goed als alleen pilsener en weizenbier produceren, dit is niet helemaal waar. Ja, de productie van Duits bier bestaat wel voornamelijk uit pils en weizenbier, maar er zijn weldegelijk meerdere soorten bieren die in Duitsland geproduceerd worden. Een leuk voorbeeld hiervan is de Weizenbock!

Het Reinheitsgebot

In deze tijden worden allerlei smaken toegevoegd aan bier doormiddel van kruiden, gisten en vruchten. Hoewel dit ons nu een zeer ruim aanbod aan verschillende soorten bieren verzorgd, was het toevoegen van deze ingrediënten tot relatief kort geleden niet toegestaan.

Het Reinheitsgebot is een wet die op 23 April 1516 werd ingevoerd door Hertog Wilhelm IV van Beieren. Deze wet verbood bierbrouwers om andere ingrediënten dan gerst, hop en water toe te voegen aan het brouwproces van Duits bier.

Deze wet werd pas in 1987 ingetrokken door druk vanuit de Europese Unie. Ondanks dat deze wet niet langer in gebruik is, kiezen veel Duitse brouwers er alsnog voor om volgens het Reinheitsgebot te brouwen door de vraag vanuit de consument.

Oktoberfest, een Duits bier feest

Het Oktoberfest in München is het grootste en bekendste bierfestival ter wereld. Jaarlijks trekt dit volksfeest meer dan 5 miljoen bezoekers. Het Oktoberfest wordt al gevierd sinds 181. Het feest duurt traditioneel van de eerste Zaterdag na 15 September tot de eerste Zondag van Oktober.

De hoeveelheid bier met dit feest over de toonbank gaat is bijzonder veel. Zo werd er in 2019 naar schatting 7.3 miljoen (!) liter bier geschonken. Het bier wat geschonken wordt is uitsluitend Duits bier wat uit München komt.

0
0,00