Brouwerij Waallicht

De brouwerij

Waallicht is drie jaar geleden van start gegaan door een hobby die uit de hand liep tussen drie vrienden. Het is inmiddels een succesvolle brouwerij en sinds kort overgenomen door Simon en Edwin. Na een geslaagde crowd-funding campagne kon de brouwerij worden overgenomen om een doorstart te maken in het brouwen van toffe bieren door deze heren. Hun Estus +1, een smoked amber ale, heeft op het Nijmeegs Bierfestival de zilveren prijs gewonnen in de categorie “zwaar bier”.

Circulair ondernemen in de toekomst 

Het doel van Simon en Edwin is om geheel circulair te ondernemen. Dat houdt in dat ze zoveel mogelijk producten hergebruiken binnen de brouwerij en zo min mogelijk afvalstoffen produceren. De heren willen graag de ‘groenste’ brouwerij van heel Nederland. Daarom krijgen ze binnenkort een compleet nieuwe brouw installatie die volledig energie neutraal is en zonder enig afval gaat produceren. Verder proberen ze ook waar mogelijk lokaal in te kopen wat ze zelf niet produceren. Ze zijn onder andere in samenwerking met BrabantHop, ze hebben drie soorten hop gepland onderhand, om zo hun eigen hop velt te groeien. Door deels hun hop zelf te groeien verminderd de transport kosten en de CO2 uitstoot. Na het brouwen blijft de mout over, dat noemt men bostel. Dit gebruiken zij als veevoer voor een lokale varkensboer. In te korte toekomst komt er op de Eiwitcampus ook een stal voor eigen varkens die er dan van mogen genieten.

Leer omgeving:

Omdat er binnenkort een grotere brouw instalatie komt worden de huidige, kleinere brouw installatie beschikbaar besteld voor kleinere brouwerijen of amateurs die graag willen experimenteren. Met het uiteindelijke doel om een brouw academie op te zetten. Verder willen ze ook graag mensen met afstand tot de arbeidsmarkt betrekken in het groeien van de brouwerij. Met hun eigen hop veld zullen ze heel wat extra handen nodig gaan hebben om alles goed te gaan onderhouden.

Wil je meer weten over zelf brouwen bij Waallicht neem eens een kijkje op hun site hier.

Wil je een proeverij pakket van de Waallicht bieren proberen? Klik dan hier

1
3,29