Zuur bier

Zuur bier zie je steeds vaker terugkomen en groeit qua populariteit. Je hebt licht zure bieren maar ook bieren waren zure smaken de boventoon voeren. Voor veel bierdrinkers is het wennen aan deze zure smaken maar als je het weet te waarderen is deze bierstijl verfrissend en verassend qua smaak. Voor veel mensen kunnen zure bieren nog heel erg wennen zijn, proeven is dan natuurlijk de beste manier om deze bierstijl te leren waarderen. Bekijk al onze zure bieren van bijvoorbeeld Rodenbach!

Zuur bier brouwen
Om een bier zuur te brouwen moet een keuze worden gemaakt voor het type mout dat men gebruikt en wat de vergisting van het mout met het bier doet. Specifieke gisten en bacterien zorgen voor de smaken in het bier.  De meeste bieren worden door het gebruik van de Saccharomyces-gistfamilie voorzien van alcohol en koolzuur. Bij zure bieren is dat niet het geval daar gebruikt met namelijk de Brettanomyces-familie. Door deze gist samen te gebruiken met melkzuurbacteriën zoals Pediococcus en Lactobacillus ontstaan er prachtige verfrissende zure bieren.
Houdbaarheid

Natuurlijk kennen we allemaal wel de bekendere zure bieren, maar wist je dat zure bieren ontzettend lang houdbaar zijn? Doordat er in deze bieren natuurlijke gisting plaats vindt, zijn de bieren stukken langer houdbaar dan de meeste bier soorten. Met de tijd worden de zuren gebalanceerder en zachter, een heerlijk voorbeeld hiervan is onze oude geuze!

0
0,00