Witbier VS Weizen bier

Witbier of Weizen bier worden vaak met elkaar verward wat natuurlijk niet raar is, maar niet helemaal terecht. Witbier heeft namelijk een Belgische afkomst terwijl Weizeners uit Duitsland komen. Dit is al een verschil maar er zijn er zeker meerdere.

De kleur

Weizen of Weisse staat voor tarwe. De naam zelf heeft dus niks te maken met de kleur van het bier. Een echte Duitse weizener is namelijk ook niet wit of bleek. Deze zijn namelijk voornamelijk donker geel tot bijna oranje kleurig.

Ook witbier heeft zijn naam te danken aan tarwe; vroeger heette tarwe namelijk “weit”. Witbier heeft wel een bleke tot witte kleur, en is dus lichter van kleur dan een weizener.

Toevoegingen

De Duitse weizener wordt al sinds 1516 gebrouwen en wordt tot op heden nog vaak volgens het Reinheitsgebot. Lees meer over het Reinheitsgebot in onze Duitse bieren blog! Waar het vooral op neer komt is dat weizeners niet met andere ingrediënten dan water, gist, hop en mouten gebrouwen mochten worden.

Witbier daarentegen mag wel andere toevoegingen bevatten. Bij witbier mogen dus wel extra kruiden of specerijen bevatten en een weizen origineel niet. Aan witbier wordt ook vaak koriander en sinaasappelschil toegevoegd.

Gemoute en ongemoute tarwe

Witbier wordt met ongemoute en gerste mouten gebrouwen. De ongemoute tarwes hebben soms wel tot 50% aandeel in het bier, hoewel dit doorgaans 30 tot 40% is.

Weizeners worden gebrouwen met gerste en tarwe mouten gebrouwen. Het aandel van het tarwemout is dan ook minimaal 50% alhoewel hebben de meeste weizeners 60 tot 70%.

Kan jij nou niet wachten om een heerlijke weizener te proeven? Bekijk snel al onze heerlijke weizeners!

Bekijk verschillende Witbier VS Weizen bier bieren in onze webshop

No Products

0
0,00