Barrel Aged Bier

Around the clock Poterhouse

 

Barrel aged bier is bier dat in houten vaten wordt gerijpt ook al zouden het al gebotteld kunnen worden. Het bier wordt na het brouwen in houten vaten gerijpt om de smaak van het bier te verrijken met de smaak die in het vat zit.

Helaas kan dit niet met alle soorten bieren. De meest geschikte bieren voor een barrel age proces zijn donkere, zware speciaal bieren. Je kan hierbij denken aan bock, quadrupel en stout bieren. Deze biersoorten bevatten veel suikers en hebben een hoger alcohol percentage.

 

Waarom donkere, zware bieren?

Deze donkere, zwaardere bieren hebben een hoger alcohol percentage dan andere biersoorten wat zorgt voor een natuurlijke manier van conversatie wat dus inhoudt dat de bieren langer houdbaar zijn. Een mooi voorbeeld van een lang houdbaar bier in onze Crann Beatha!

De suikers in een bier zijn ook van belang voor het bier. Tijdens het rijpen van een bier versoepelen de bitterheid en de hoptonen terwijl de zoetigheid van de suikers gelijk blijft. Dit betekent dat een bier soepeler en zoeter wordt naarmate het langer rijpt. Daardoor worden barrel aged bieren soms vergeleken met port of sherry.

Zure bieren, is dit ook barrel aged bier?

Hoewel donkere, zwaardere bieren uitermate geschikt zijn voor het rijpen op vaten, zijn ook zure bieren geschikt voor een rijping proces. Je kan hierbij denken aan kriek bieren of prachtige Geuze bieren!

Doordat in deze zure bieren natuurlijke gisting plaatsvindt, zijn deze bieren lang houdbaar. Door het rijpen van zuur bier zal het zachter worden en daardoor ook beter gebalanceerd.

Soorten vaten voor barrel aged bier

De houten vaten die het meest gebruikt worden voor het rijpen van een bier zijn vaten die gebruikt zijn voor de opslag van whisky, bourbon, rum, wijn en sherry. Door deze drank op te slaan in een houten vat, wordt de smaak van de drank opgenomen door het hout. Deze smaak kan dan weer afgegeven worden aan een bier wat vervolgens gerijpt wordt in hetzelfde vat. Een paar smaak voo

Bekijk verschillende Barrel Aged Bier bieren in onze webshop

No Products

0
0,00